Elazığ’da ne yenir? diye soracak olursanız doğru adrestesiniz! Gitmeden önce yapmış olduğumuz araştırmalar ve sizlerin anketlerimizde vermiş olduğunuz öneriler sayesinde Elazığ’da ne yenir – ne içilir hepsini denedik…
Şehir merkezinde aracımızı bıraktıktan sonra uygun adım marş ‘Köfteciler Sokağı!’na. En meşhur ve en salaş mekanlardan biri olan, tadına bir kere bakanın vazgeçemediği -yazarken canım çekti bak şimdi- salçası yanmış köfte en iyi ‘’ Amca’nın Yeri ‘’nde yenir. Ekmek arası yapılan bu köfte; köfteler ızgarada pişirilip, ekmeğin üzerine salçalı sos sürüldükten sonra tost makinesine basılıyor. Mekanda her masada bol bol yeşil acı biber ve bakır sürahilerde su ikram ediliyor. Ayranları ise dillere destan, ev yapımı köpük köpük içtikçe insanın içini ferahlatıyor. En çok sevdiğim kısmına gelecek olursak Elazığ’da ne yenir derseniz; kesinlikle en ucuza ama en lezzetli olarak bu yanık salçalı köfte yenir derim! Kocaman ekmek, içi köfte dolu bu lezzet şöleni yiyeceğe 2019 yılında tam tamına 10 ₺ ödedik.
Meşhur Vişne Dondurması
Köfteciden çıkıp sağa doğru 20-25 adım attığınızda Gazi Caddesi’ ne bağlanıyorsunuz. Burası Elazığ’ın aynı zamanda meşhur caddesi oluyor. Birçok kafenin, restoranın, mağazanın ve en özeli kapalı çarşının üzerinde bulunduğu bir cadde düşünün. Vişneleri ile meşhur olan Elazığ’ da ne yenir diye soracak olursanız kesinlikle vişne dondurması derim. Vişne dondurması yemek için yine Elazığlıların çok tercih ettiği yerlerden birisi olan Uğrak’ a gittik. Meyve dondurmaları genelde buzlu ve yoğun şekerli olur bilirsiniz ama bu meşhur vişne dondurması size tüm o şeker bombası buzlu dondurmaları unutturacak!
Elazığ Kapalı Çarşı
Dondurma faslımızı da şeker komasına girmeden atlattığımız için Elazığ’da ne yenir? rotamızı Kapalı Çarşı’ ya çevirdik. Kapalı Çarşı içerisinde yöresel yiyeceklerin, baharatların, badem şekerlerin, orcik adı verilen cevizli sucukların ve daha bilumum şeylerin satıldığı İstanbul’daki Mısır Çarşısı’na benziyor.
Çarşının girişinde sağda sıcacık, tazecik badem şekerleri kokusuyla ciğerlerinizi dolduruyor. Ciğerlerimizle kalmasın diye hemen ustamızın yanına yaklaşıp tazecik badem şekerlerinden alıyoruz. Kuruyemişçi olduğu için içeride orciğin bin bir hali, tazecik çerezler, yöresel kahveler bulmanız mümkün. Oradan ayrılıp çarşının girişinde sağlı sollu minik dükkânlara uğramaya başlıyoruz.
Sol tarafta Sevil Gıda bizleri güler yüzüyle karşılıyor, hemen sıcacık bir sohbete koyuluyoruz. Bize orciği, orcik çeşitlerini, baharatları, ağın leblebisini, birbirinden özel bitki çaylarını anlatıyor. Orcik hem üzüm hem de dut ile yapılan bir yiyecek türü olduğu için tazesini bulmanız için tam mevsiminde gitmeliymişsiniz. Biz üzüm mevsimine yetişemediğimiz için taze olan dut orciğini (Üzüm orciği eylül-ekim ayında taze çıkıyor) yedik. Hafif ekşi, içerisinde hiç şeker bulunmayan bu orciğin tadına ba-yıl-dık. Marketlerden aldığımız birçok baharatın, gıdanın ne kadar oynanmış, hile karışmış halde olduğunu oracıkta hem gözlerimizle hem de damakta bırakmış olduğu tat ile görmüş olduk. Hemen karşısında Şavak Tulum Peynirleri dikkatimizi çekiyor. Birbirinden özel peynir ve tereyağları ile yine damaklarda şenlik havasını yaşatıp çarşının derinliklerini inceleyerek gezip günü kapattık.
Elazığ Şarabı
Elazığ’a gelip, şarabından ve hatta üzümünden bahsetmemek olmaz. Birçok insanın iyi bildiği öküzgözü üzümün ana vatanıdır Elazığ. Bizim gitmiş olduğumuz dönemde üzümler daha tam olmamış olsa da olmaya yakın olanlarından tarla aralarında geze geze bulduk. Tarla sahibinin izniyle bir parça koparıp tadına baktık. Net söylüyorum susuz kalırsanız fotoğrafta görünen üzüm salkımı sizi epey idare edebilecek kadar su ve şeker içeriyor. Doğuda özenle yetiştirilen bu el emeği, göz nuru öküzgözü üzümler; et yemeklerini marine ederken ya da bir kadeh et yemeğinin yanına çok yakışıyor.
Elazığ tarlalarında öküzgözü üzüm ararken yerel halkın küte olarak adlandırdığı salatalıklara rastlıyor ve onlardan da birkaç tane topluyoruz. Sera salatalıklarının aksine ufacık bir kesik attığınızda bile etrafa kokusunun buram buram yayıldığı bu salatalıklar tam bir su deposuydu!
ELAZIĞ’DA NE YENİR, NE İÇİLİR?
- Çedene Kahvesi
- Alabalık
- Orcik
- Şavak Tulum Peyniri
- Vişne Dondurma
- Öküzgözü Üzüm
- Küte (Acur)
- Vişne
- Kuru Dut
- Ağın Leblebisi
- Badem Şekeri
- Harput Köftesi
- Palu Tava
- Salçası Yanmış Köfte
- Sırın
- Balak Gazi Böreği
- Gömbe
- Harput Çorbası
- Küncülü Köfte
- Dolanger
- Patila
- Harput Dibek Kahve
- Hoşaf ve şerbetler.